|Hoe voorkom je stress op het werk?

Hoe voorkom je stress op het werk?

Iedereen kent het wel. Het is druk op het werk en je raakt gespannen. Een beetje spanning is natuurlijk wel fijn op het werk, zo blijf je goed alert en houd je de pit erin. Wanneer de spanning echter teveel wordt, kan dit omslaan in lichamelijke klachten. Dit is natuurlijk niet gewenst. Daarnaast hoor je steeds meer over burn-outs om je heen en met name jonge mensen, een eindstadium waar je helemaal niet in wilt belanden. Maar hoe voorkom je die stress?

Zeg vaker nee

Iedereen is anders, zo ook jouw collega’s en jouw eventuele leidinggevenden of werknemers. Iedereen doet iets op zijn eigen manier, wanneer je teveel hooi op je vork neemt wat voor jou niet werkt, is het ook wel eens goed om ‘nee’ te zeggen. Dit is voor veel mensen lastig om aan te geven. Probeer altijd aan jezelf te denken en jouw gezondheid op nummer één te zetten. Niemand en al helemaal niet jijzelf zit te wachten op een gespannen lijf of misschien wel die burn-out.

Lucht af en toe

Wanneer je hoofd bomvol zit, is het misschien goed om even tien minuten buiten te luchten. Op die manier krijg je weer wat frisse lucht binnen en zal je weer wat frisser aan het werk kunnen gaan. Heb je veel frustraties en pieker je te veel? Schrijf dan op waar je mee zit en bedenk dat het allemaal wel mee zal vallen. Schrijf het allemaal uit en wie weet, misschien lucht het op.

De juiste werkhouding

Zit je de hele dag achter de computer? Dan is het belangrijk dat je een goede werkhouding hebt. Zit jouw beeldscherm op ooghoogte? Gebruik anders een monitorarm om de juiste hoogte aan te houden. Ook een ergonomische muis of een goede stoel zijn elementen waardoor jij meer ontspannen kan werken. Zodra je lekker zit, kan je je ook beter concentreren op je werk.

Beweeg en stretch

Daarnaast is het goed om te bewegen en te stretchen. Wanneer je de hele dag verkrampt achter je bureau blijft zitten, is het goed om af en toe uit die beweging te komen en te stretchen. Op die manier laat je ook je lichaam weer even ademen en kan je er voorlopig weer tegenaan.

 

2019-02-28T14:51:04+00:00 28 februari 2019|Geen categorie|

Leave A Comment